Főoldal

Iskolánk az országos díjkiosztó gálán

Iskolánk az országos díjkiosztó gálán

A PIOK Általános Iskola és Gimnáziumban fontos a diákok környezettudatos nevelése. A rádays gimnazisták mind a négy évfolyama 2017 tavaszán bekapcsolódott a Fenntarthatósági Témahét keretében az „Aktív tanulók- passzív ház” országosan meghirdetett programba. Diákjainkat érzékenyítették a környezetvédelem iránt a kapcsolódó kisfilmek, amelyek megrázó módon hívták fel a figyelmet környezetünk fokozódó romlására. A probléma megoldására a témahéten bemutatásra kerültek azok a technológiák, amelyek kiutat jelenthetnek a jövőnk megmentése érdekében. Hogyan lehet energiahatékonyan élnünk? A következő témák kerültek sorra: napelem, napkollektor, hőszivattyú, hővisszanyerő szellőztető rendszer, hőszigetelés, LED világítás, szürkevíz hasznosítás, megfelelő árnyékolás, házi komposztálás és szelektív hulladékgyűjtés. Az iskolai program mellett vállalkozó diákjainkkal ellátogattunk a Székesfehérváron felépült demonstrációs célú mintaépületbe, amely jól szemléltette az épületenergetikai fejlesztési lehetőségeket. A látogatóközpontban egy előadás keretében nemzetközi áttekintést kaptunk a világ környezetvédelmi problémáiról. Ezután a fenntartható életmódhoz kapcsolódó energiahatékony műszaki megoldások sorra bemutatásra kerültek az épületet bejárva. Ezek csökkentik a háztartások energiafelhasználását, egyúttal az ilyen házakban lakók kiadásait is. A Fenntarthatósági Témahét tanítási óráin és a passzív ház meglátogatásán kívül pályázatot nyújtottunk be, amely az erősségek és fejleszthetőségek számbavételével energiatudatosabbá teszi iskolánkat.

A Fenntarthatósági Témahét meghirdetője a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft., amely nem csak a tanulók, hanem a lakosság, a vállalatok, az önkormányzatok szintjén, országos szinten hirdette meg az energiatakarékosság különleges versenyét. 2011-ben indult a Virtuális Erőmű Program (VEP). A virtuális jelző arra utal, hogy az energiahatékonyság fejlesztésével, energia megtakarításával kiváltható egy erőmű. A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. nemcsak a magyar zöld gazdasági szakmapolitikai stratégiaalkotás meghatározó szereplője. Az elmúlt években nemzetközi színtérre lépett, ahol tevékenységét több országban jelenlévő partnerei és az Európai Bizottsági is elismerik.

A Virtuális Erőmű Program 2018. március 6-i díjátadó gálája a Nemzetgazdasági Minisztérium dísztermében zajlott le nemzetközi eseményként. A programról a http://www.mi6.hu/dijatado/ honlapon látható összefoglaló és képek. A díjazottak között az energiahatékonyságért kiemelkedő tevékenységű nemzetközi és magyar szakemberek, hazai vállalatok, önkormányzatok és az energiatudatosság szemléletformálásában aktív szerepet vállaló iskolák is részt vettek. Nagy örömünkre elmondhatom, hogy a mi iskolánk is a meghívottak között volt. A Péceli Integrált Oktatási Központ Általános Iskola és Gimnázium elnyerte az Energiatudatos Iskola díjat. Ez természetesen fokozott elkötelezettséget jelent. Ez év tavaszán is részt veszünk a Fenntarthatósági Témahét programjaiban. Az egész tanév során pedig hagyományosan, alapvető értékként adjuk tovább diákjainknak a környezetünk megóvásának, megbecsülésének szemléletét, ennek részeként az energiatakarékosságra való törekvést.

2018.március 10.

Horváthné Szombathelyi Katalin a környezetvédelmi program témafelelőse, a Péceli Zöld Kör vezetője