Home

Népek, Nyelvek, Nemzetek témahét – újragondolva

A TÁMOP 3.1.4 pályázat megvalósítása során iskolánk, mintegy 8 évvel ezelőtt, egy új fejlesztési innovációt honosított meg intézményi programjai között, Népek, Nyelvek, Nemzetek címmel. A nagysikerű program célja a világ népeinek, nyelveinek sokszínű bemutatása volt, változatos, játékos, információ-és tapasztalatgyűjtő feladatok megvalósítása során.

Az idei tanévben témahetünket a Péceli Magyar-Finn Baráti Körrel együttműködve szervezzük meg, és az eddigi hagyományokon változtatva, annak középpontjában egyetlen ország, a Finn Köztársaság áll majd. A tervezett tematikus napok során, diákjaink izgalmas programokon keresztül ismerkedhetnek meg a finn sport, irodalom, képzőművészet, tánc, zene és ének sajátosságaival.

Az első Péceli Finn Hét beharangozó kisfilmje már elkészült, és a tervezett kiállítások plakátjai is kikerültek az osztályok tantermeibe. Izgatottan várjuk a folytatást!

Utolsó frissítés: 2018. november 10. szombat, 16:47

Halloween vetélkedő a Szemerében - 2018

Ismét összegyűltek a boszorkányok, zombik, szellemek, szörnyek és a többi ijesztő teremtmény (közel nyolcvanan), hogy játszanak egy jót a főboszorkányok (idegennyelvtanárok) vezetésével. A délután témája a halloween volt. Az idegennyelvek oktatása során fontosnak tartjuk, hogy a nyelvtani ismeretek átadása mellett gondot fordítsunk az országismereti és kulturális tudnivalók, valamint a hétköznapi szokások bemutatására is.

A gyerekek különféle szellemi és ügyességi feladatokat oldottak meg. Összerakták és elszavalták a „Trick or treat” (Csokit vagy csalunk!”) mondóka sorait, halloweeni kódot és szórejtvényt fejtettek meg, szemgolyókkal dobtak célba, csukott szemmel visszatűzték a csacsi farkát, „vért” ittak, a töklámpás kifaragásának lépéseit tették sorba, és szokás szerint tököt kerestek az udvaron. Minden feladat megoldása után cukorkát kaptak, amiket a szintén hagyományos cukorkagyűjtő zacskóba tettek.

Volt jelmezes felvonulás is. A legkreatívabb és legrémisztőbb jelmezek viselői ajándékokat kaptak. Díjaztuk a tökszépségverseny első 3 helyezettjét is. A vetélkedő végén pedig az a csapat, amelyik a legtöbb cukorkát gyűjtötte össze, megkapta az Édes cukrászda által készített és felajánlott marcipánpók díszítésű tortát.

A diákok elmondása és szemmel látható lelkesedése alapján érdemes ilyen rendezvényeket tartani.

(a szervezők nevében: Gál Mónika)

Tovább az albumhoz...

Utolsó frissítés: 2018. november 05. hétfő, 13:47

Zöldülj - 2018

Idén is megrendeztük a környezetvédelem fontosságára felhívó  „Zöldülj! ” programunkat.
Október 5-én, pénteken a gyerekek is, és a pedagógusok is zöld színű ruhát vettek fel, ezzel jelezve, hogy a természetben is óvnunk kell a zöld területeket.
A gyerekek nagyon komolyan vették a feladatot, szinte mindenkin volt valami zöld. Idén a felsősök is nagy számban csatlakoztak ehhez a látványos programhoz. A Szemerések erre a napra zöld manókká változtak. Jó buli volt, amint a képek is bizonyítják.
Az a célunk, hogy ez a zöldülés ne csupán látványosság legyen.
Szeretnénk, ha tanulóink a hulladékkezelést, a szemetelés megállítását is ilyen lelkesen valósítanák meg, mint ezt a programot!

Tovább az albumhoz...

 

Utolsó frissítés: 2018. október 20. szombat, 15:11

Állatok világnapja - 2018

Utolsó frissítés: 2018. október 03. szerda, 16:14

Tanévnyitó - 2018. szeptember 3.

,,Lopva még itt bolyong a Nyár
a fák és házsorok között,
ám az iskola nyitva már,
és új ruhába öltözött
a sok-sok pad, a fal, a tábla,
és friss az ablakok virága.”

/Szinetár György: Szeptemberi csengetés/

Csendben útra kelt a nyár, észre sem vettük, de beköszöntött az ősz, s vele együtt az új tanév is.

A 6. évfolyam diákjai már augusztus végén iskolába indultak, hogy megkezdjék a tanévnyitó ünnepség próbáit és műsorukkal méltóképpen fogadják tanáraikat, diáktársaikat, köztük is a legkisebbeket, az első osztályosokat. Idén 86 pici kisdiák kezdte meg tanulmányait iskolánkban, a mai nap és a tanévnyitó műsor talán az ő és családjuk számára volt leginkább felejthetetlen élmény. Felső évfolyamos diákként megígértük, hogy nagyon fogunk vigyázni rájuk!

Új hagyományt teremtve, minden első osztályos kisdiák, szemerés sulipólót kapott tőlünk ajándékba, azt kívánva, hogy sok vidám, sikert, örömöt hozó élményben legyen részük iskolás éveik alatt! Mindannyiunknak pedig Weöres Sándor: A tanév-nyitáskor című versének részletével kívánunk eredményes, vidám, új tanévet!

,,Mint az égen átcsóvázó üstökösök,

Ragyogjanak munkánk nyomán az ötösök!

Kívánjuk a húgocskáknak, öcskösöknek,

Ne legyenek szűkiben az ötösöknek.

Kívánjuk tanárainknak, hogy vödrökkel

Minket nyakon önthessenek ötösökkel.

 

Fotó galéria

Utolsó frissítés: 2018. október 03. szerda, 16:05

Tanévnyitó - 2018

Utolsó frissítés: 2018. augusztus 28. kedd, 15:11

2018 - Javítóvizsga

Utolsó frissítés: 2018. augusztus 08. szerda, 14:42

Taneszközlista 2018-2019

Letölthető taneszköz lista   1-8 évfolyan (.pdf)

Utolsó frissítés: 2018. július 02. hétfő, 10:52

Verseny eredmény

Tanulásban akadályozott tanulók XLIII. Országos Komplex Tanulmányi Versenye

 

Az idei tanévben is megrendezésre került a tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó általános iskolák tanulóinak, amin 6. és 7. évfolyamos tanulókból álló 4 fős csapatok vehettek rész.

A versenyen 6 tantárgyból adtak számot tudásukról: informatika (ami egyben egyéni verseny is volt), magyar irodalom, történelem, természetismeret, földrajz és életvitel.

A Pest megyei válogatót a Veresegyházi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény rendezte meg 2018.április 10-én, ahol tanulóink csapatban az 1. helyezést érték el, így kivívták az országos fordulón való indulás jogát.

 

A csapat tagjai: Budai Márk 6. osztály

Kuharszky Bálint 7. osztály

Fazakas Botond 7. osztály

Bagó Dávid 7. osztály

Egyéni versenyben – informatika - 1. hely: Kuharszky Bálint 7. osztály

2. hely: Fazakas Botond 7. osztály

 

 

Az országos döntőt 2018. május 31 – június 2-án tartották Kőszegen, a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben.

A megmérettetésen az ország 24 iskolája vett rész. Iskolánk tanulói az 1. helyet érték el!

A csapat tagjai: Budai Márk 6. osztály

Kuharszky Bálint 7. osztály

Fazakas Botond 7. osztály

Kanalas Krisztofer 7. osztály


Felkészítő tanárok: Balogh Eszter - természetismeret, földrajz

Pércsi-Szemes Rita - magyar irodalom

Kissné Nagy Júlia - informatika, történelem

Nagyné Bokor Eszter - életvitel


 

Pécel, 2018. június 18.

Balogh Eszter gyógypedagógus

Utolsó frissítés: 2018. június 19. kedd, 08:52

Határtalanul 2018

Ismét Határtalanul… újra határtalan élmény!

A PIOK Szemere Pál Általános Iskola harmadízben pályázta és nyerte el a Határtalanul program keretében megvalósuló erdélyi tanulmányi kirándulást. Így hát május 28-án 42 hetedikes diák öt tanár kíséretében határtalan jókedvvel és kíváncsisággal vágtunk neki az útnak.

A tanulmányi kirándulás célja idén is Erdély fontosabb történelmi, földrajzi helyszíneinek megismerése, a magyarság szempontjából oly fontos gyökerek, az irodalmi, művészeti és egyéb kulturális emlékek megtekintése volt. Az indulást megelőző hetekben felkészítő irodalom- és történelemórán ismerkedtünk meg Erdély történelmével és kultúrájával, ellátogattunk a budapesti Országos Széchényi Könyvtárba.

Az ötnapos utazás programja Kolozsváron kezdődött, ahol megnéztük Mátyás király szülőházát és szobrát, sétáltunk a főtéren, bementünk a Szent Mihály templomba is. Útközben kiselőadások formájában megtudtuk, hogy egy igazi sóhegyen lesz a szállásunk, nevezetesen Parajdon.

Másnap reggeli után utunk a Bucsin-tetőn át a Gyilkos-tóhoz vezetett, amelynek megismertük a monda szerinti keletkezését, majd onnan átsétáltunk a Békás-szoroson. Újra buszra szállva fantasztikus sziklák, zúgó, kristálytiszta vizű patak, hegyoldalon legelésző tehenek, barátságos pásztorkutyák, egyenes derekú fenyőóriások szegélyezték utunkat. Gyönyörű kis, székely kapukkal határolt falusi házacskákat láttunk elsuhanni a busz ablakából. Székelyudvarhelyen Benedek Elek nyomában jártunk Megnéztük a Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumot és a város főterén lévő szoborparkot. Szejkefürdőn Orbán Balázs, székely író, néprajzi gyűjtő, a Székelyföld leírója sírjához 15 székely kapun át jutottunk fel. Hazafelé Korondon álltunk meg, ahol megismerkedhettünk a híres korondi fazekasság rejtelmeivel.

A harmadik napon Csíksomlyóra érve megmásztuk a csíksomlyói búcsú helyszínére vezető dombot, majd megpihenve tovább indultunk. Leérve borvizet kóstoltunk. Majd megnéztük a 400 éves Mária-szobrot a templomban. Ebéd után az utunk tovább vezetett az 1000 éves határhoz, Gyimesbükkre. Ott be mentünk a régi vasúti őrházba, ahol a 83 éves Bilibók Ágoston bácsi, a régi határőr érdekes dolgokat mesélt. Sok lépcső vezetett a Rákózci-vár romjaihoz, de mi oda is fölmásztunk.

A negyedik napunk Parajdon kezdődött: a sóbányába látogattunk. Most a sóbányászatról hallhattunk, láthattunk sok hasznos információt, sőt ha hiszik, ha nem, de mi a sóbányában hintáztunk is! Ugyanis a hatalmas termekben látogatóközpontot és kalandparkot, játszóteret építettek ki. Ezután ellátogattunk Farkaslakára, ahol megkoszorúztuk Tamási Áron sírját. Felidéztük az irodalomórán tanultakat Ábelről, akinek a rengetegben, a Hargitán kellett egyedül 15 évesen helytállnia. Majd a székelykeresztúri kiadós ebéd után Segesvárra vitt az utunk. A segesvári várat csapatokban, egy térkép segítségével kellett felfedeznünk. A térképen jelölt nevezetes házakról, pl. Drakula gróf szülőházáról, a szarvasos házról, a Petőfi-szoborról fotókat készítettünk, s megszámoltuk a diáklépcső fokait is. Innen Fehéregyházára buszoztunk: a valamikori csatamező széléhez, ahol megkoszorúztuk Petőfi emlékszobrát, megnéztük életútjáról szóló kiállítását, a segesvári csata terepasztalát, és elszavaltuk együtt utolsó versét, a Szörnyű idők című költeményét.

Az utolsó napon hazafelé tartva felmentünk Déva várába, ahol felolvastuk Kőmíves Kelemen történetét, szinte hallottuk a vár falaiból felszálló asszonyi sóhajt. Majd Aradon a magyar himnuszt énekelve megemlékeztünk a 13 aradi vértanúról. A késői órákban, biztonságban haza érkeztünk, bár még szívesen maradtunk volna.

Az út során élményeinkről, emlékeinkről Útinaplót vezettünk, amely rajzokat, személyes élményeket, gondolatokat is tartalmaz. Újonnan megszerzett ismereteinket itthon játékos vetélkedőn kamatoztathattuk. Diáktársainknak pedig fényképes úti beszámolót tartottunk.

A kirándulás napjai zsúfoltak voltak, rengeteg célt tűztünk ki minden egyes napra, mégis hihetetlen volt számunkra, hogy mindent sikerült megnéznünk, és emellett végig kitartott mindenkiben a lelkesedés- határtalanul! A sok program, az egységes, közös élmények hatalmas közösségformáló erővel is bírtak: barátságok születtek, formálódott, erősödött nemzeti identitástudatunk.

Kovács Vivien, Kovács Zsófia
7. c osztályos tanulók

Tovább az albumhoz....

Utolsó frissítés: 2018. június 15. péntek, 10:55

1. oldal / 5

PIOK Általános Iskola és Gimnázium -
általános iskolai intézményegység


OM: 032378

2119 Pécel, Kossuth tér 7.
Phone: +36 28 662 044

Email:
iskola@piok.huEllenőrző mobil alkalmazás


 

Szemere Alapítvány

Adószám:
18681282-1-13

Számlaszám:
Pécel és Vidéke
Takarékszövetkezet

65100211-15100096

Teszt

Joomla templates by Joomlashine