Home

Nálunk járt a Zöldjárat! - 2016

Mi az energia? Miért fontos számunkra a napenergia?

Ezeket a kérdéseket feszegette a Zöldjárattal iskolánkba érkező Tóth Pál tanár úr és közben érdekes kísérleteket mutatott be a 7. és 8. évfolyam csaknem 150 tanulójának. A gyerekek megtudhatták, hogy mi a különbség a napelem és napkollektor között és, hogy hogyan működik a Crookes féle fénymalom.

A természettudományos show jól sikerült! Köszönjük szépen!

Tovább az albumhoz....

 

 

 

 

 

Utolsó frissítés: 2016. szeptember 21. szerda, 10:48

Olimpiai bajnok a Szemerében

Szeptember 8-án iskolánkba látogatott Fazekas-Zur Krisztina, aki London után Rióban is olimpiai aranyérmet szerzett a női kajak négyes tagjaként. Krisztina a Bajnokok Útja programsorozat kertében jött el hozzánk, és tartott vetítéssel egybekötött élménybeszámolót negyedikeseinknek. A látogatás elsődleges célja az volt, hogy személyes példáján keresztül sportolásra, egészséges életmódra serkentse tanulóinkat. A találkozót közös fotók készítése és autogramok osztása zárta. Krisztina közvetlensége, kedvessége, türelme mindannyiunkat levett a lábáról. Szeretettel várjuk őt máskor is!

Tovább az albumhoz....

Utolsó frissítés: 2016. szeptember 12. hétfő, 16:45

Határtalanul 2016

Erdélyben jártunk!


A Határtalanul program keretében iskolánk 7. évfolyamának tanulói közül 42-en Erdélyi körutazáson vettek részt.
A tanulók Székelyföld csodálatos tájainak bebarangolása közben megismerhették a vidék mondavilágát, történelmi és irodalmi hírességeit, és a helyi gasztronómia ízeit.
Az öt napos út végén fáradtan, de élményekkel feltöltődve érkeztünk vissza Pécelre.

 

Tovább az albumhoz....

 

Nagy Ildikó:

Határtalanul… határtalan élmény!

A PIOK Szemere Pál Általános Iskola történetében az idei tanévben egy új fejezet kezdődött el: iskolánk diákjai első ízben vettek részt a Határtalanul program keretében, sikeres pályázat megvalósulása során, 5 napos tanulmányi kiránduláson, Erdélyben.
A 7. évfolyam 42 diákja nagy izgalommal készülődött a május végi utazásra. A tanulmányi kirándulás célja Erdély fontosabb történelmi, földrajzi helyszíneinek megismerése, a magyarság szempontjából oly fontos gyökerek, az irodalmi, művészeti és egyéb kulturális emlékek megtekintése volt. A felkészülés során a diákok ellátogattak a budapesti Magyarok Házába, felkészítő irodalom- és történelemórán ismerkedtek Erdély történelmével és kultúrájával. Néhány nap elteltével pedig már saját szemükkel is megláthatták, megtapasztalhatták az órákon látottakat, hallottakat.
Az ötnapos utazás programja rendkívül változatosan, gazdagon lett felépítve.
A Királyhágón való rövid megálló után, első állomásunk Kolozsvár volt, ahol a főtér nevezetességeit tekintettük meg majd a Házsongárdi temetőben nyugvó híres magyarjaink sírhelyét kerestük fel. Az esti órákban értünk Toróckóra, az első szálláshelyünkre. Az Európa Nostra-díjas település a  Torockói-hegységben, a Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának szűk völgyében fekszik. Elhelyezkedésével, hangulatos házaival azonnal levett minket a lábunkról! Csodaszép hely! Vacsora után egy lelkes kis csapat el is indult a Székelykő megmászására. Már félútról is fantasztikus látvány tárult szemünk elé.
Másnap többen hajnalban keltek, hogy megtapasztalhassák a különleges jelenséget, miszerint Torockón reggel kétszer kel fel a nap. Reggeli után utunk a Tordai hasadékhoz vezetett, függőhidakon, szűk, meredek ösvényen gyalogosan követtük a hasadék vonulatát. Következő állomásunk Parajd volt. Az oda vezető utat sem töltöttük unatkozva, hiszen a diákok minden állomáshely felé haladva kiselőadásban mondták el a legfontosabb tudnivalókat. Most a sóbányászatról hallhattunk sok hasznos információt, melyet megérkezve és lejutva a sóbányába, meg is tapasztalhattunk.
A harmadik napon ellátogattunk Farkaslakára, ahol megkoszorúztuk Tamási Áron sírját. Szelykefürdőn megcsodáltuk a székelyföldre oly jellemző székely kapukat, majd Orbán Balázs, a székelyföld leírója sírhelyénél helyeztünk el koszorút. Csíksomlyóra érve erőt merítettünk az ott található borvízből, majd bejártuk, megmásztuk a búcsújáról híres kegyhelyet. Csíkszereda, Homoródfürdő, Székelyudvarhely, felsorolni is hosszú az aznap megtekintett helyszínek neveit. Nem csoda hát, ha aznapi utolsó állomásunkra, Korondra érve, lelkesen keresgéltünk ajándékok után kutatva a híres fazekas-portékák között.
A következő nap ismét fantasztikus földrajzi, geológiai helyszíneket, csodákat tartogatott. A gyilkos-tó keletkezése, a hozzá tartozó monda megismerése, a Békás- szorosban tett séta, a Medve-tó és a körülötte lévő sós tavak keletkezése újabb érdekességekkel bővítette földrajzi, kémiai, történelmi és irodalmi ismereteinket.
Az utolsó napon Petőfi Sándor emlékének adóztunk. Fehéregyházán, a szemerkélő esőben, szobránál közösen szavaltuk el a Nemzeti dalt, a múzeumban kiállított terepasztalon óráról órára követhettük nyomon élete utolsó napjának történéseit. Segesváron térképpel a kezünkben, csapatokat alkotva fedeztük fel a csodaszép város utcácskáit s még egy ottani ,,kicsöngetésbe” azaz ballagásba is bepillanthattunk.
Az út során a diákok élményeikről, emlékeikről Útinaplót vezettek, mely nemcsak a meglátogatott helyszíneket tartalmazza, hanem rajzokat, személyes élményeket, gondolatokat is. Újonnan megszerzett ismereteikről hazaérvén, játékos vetélkedőn adtak számon, míg iskolánk igazgatója, diáktársainknak igazán élvezetes, fényképes úti beszámolót tartott. Rendszeres, éves diák-önkormányzati napunk idei témája Erdély volt, melyben az utazáson résztvevő diákok, tudásukkal, mentorként segítették a kisebbek feladatmegoldását.
A sok program, az egységes, közös élmény amellett, hogy megerősítette nemzeti identitás-tudatunkat, hatalmas közösségformáló erővel is bírt, vagyis az ismeretszerzés mellett fontos attitűdformáló hatása is volt. Reméljük, hogy ezt a ,,Határtalanul” élményt az utánunk jövő, jövőre elutazó hetedikesek ismét megtapasztalják!

 

 

 

Utolsó frissítés: 2016. június 28. kedd, 18:11

Ballagás és tanévzáró - 2016

Utolsó frissítés: 2016. június 13. hétfő, 13:02

1. oldal / 11

PIOK Általános Iskola és Gimnázium -
általános iskolai intézményegység

OM: 032378

2119 Pécel, Kossuth tér 7.
Phone: +36 28 662 044

Email:
iskola@piok.hu

 

 

Szemere Alapítvány

Adószám:
18681282-1-13

Számlaszám:
Pécel és Vidéke
Takarékszövetkezet

65100211-15100096

Teszt

Joomla templates by Joomlashine