Home

Fogadóest - 2019

Utolsó frissítés: 2019. november 08. péntek, 12:55

(IS)koulu, avagy miben más a finn suli

Iskolánk hosszú évek óta szoros kapcsolatot ápol a Péceli Magyar-Finn Baráti Körrel, melynek alapítója, Sebők István valaha a Szemere Pál Általános Iskola közkedvelt tanára volt. Pista bácsinak a finn nyelv, a kultúra és a finn emberek iránt érzett szeretete meghatározó volt abban, hogy kollégáim rendszeresen és aktívan bekapcsolódtak a Baráti Kör munkájába.

Ezt tettem az elmúlt tanévben jómagam is, amikor a megújuló, megfiatalodó szervezettel karöltve egy egész héten át tartó iskolai programmal mutattuk be a diákoknak Finnországot. Az idei finn rendezvényünk középpontjába pedig a manapság nagyon népszerű és mindenki által érdekesnek, korszerűnek vélt finn oktatás került.

Az (IS)koulu, avagy miben más a finn suli című rendezvényre 2019. október 4-én egy szakmai találkozón került sor. A Baráti Kör fontos küldetésének tekinti a programjainak nyitottá tételét, ezért szervezőtársaimmal együtt Pécel mindhárom általános iskolájából vártuk a pedagógusokat, szülőket és diákokat.

A szakmai délutánt László Zoltán, a Baráti Kör elnökének köszöntője után Outi Tuppurainen indította el. Finn iskolakóstoló címmel magyar és finn nyelven tartott bemutatót a helyi iskolákból érkező 6. osztályos gyermekek számára. Ízelítőt kaptunk a finn nyelv sajátosságaiból, rácsodálkozhattunk a rokonság egy-egy szóban felbukkanó bizonyosságára, ugyanakkor megtapasztaltuk a foglalkozás oldottságát, közvetlenségét, kedves báját.

Ezt követően A finn életérzés magyar szemmel című előadás keretében Dr. Simon Valéria, az ELTE Finnugor Tanszékének adjunktusa elröpített minket Finnországba. Előadásában történelmi, gazdasági és kulturális információk sokaságát osztotta meg a hallgatósággal, lehetővé téve a nagyobb rálátást a finn oktatásügyre, az iskolai sajátosságokra, a szakmai különbözőségekre, érdekességekre.

A délután talán legizgalmasabb része az a panelbeszélgetés volt, amelynek moderátoraként Dr. Simon Valéria kérdezte a finn oktatásban aktívan résztvevő vendégeit, köztük Dr. Salamon Ágnest, a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium finntanárát. Ágnes elhivatott pedagógusként egyebek mellett testvériskolai, partneriskolai kapcsolatok létrehozásán fáradozott, diákcsereprogramokban dolgozott, s Finnországban magyar nyelvet is tanított. A finn Fehér Rózsa Lovagrend kitüntetettjeként pedig a nevéhez fűződik a finn nyelvtanári képzés elindítása a Debreceni Egyetemen. Fotókkal, adatokkal, személyes tapasztalatainak megosztásával tette színessé, hitelessé és rendkívül élményszerűvé a beszélgetést. Szívesen mesélt tapasztalatairól a másik két vendég, Outi Tuppurainen és Heli Otamo-Csizmadia is, két olyan finn édesanya, akiknek gyermekei egyaránt megtapasztalták a finn és a magyar oktatási rendszert, azok sajátosságait, különbözőségeit és kiemelkedő területeit. Outi 6. osztályos leánya személyesen is beszélt az ottani és itteni élményeiről.

A beszélgetés végére sokunkban letisztult a finn módszer hatékonyságának mibenléte, az eredményességükhöz vezető út. A látottak-hallottak alapján megfogalmazódott bennem, de tán többünkben is, hogy milyen jó lenne a mi diákjaink számára is a finnországihoz hasonló feltételeket biztosítani az oktatásban! Álomszerű lenne hasonló keretek és megbecsültség közepette tanítani! De addig is, amíg mindez megvalósul, törekedhetünk minél több elemét átvenni a finn oktatásnak, a magyarországi lehetőségekhez képest. Ehhez a működő modell már adott, csak harmonizálni kellene a magyar oktatási rendszer sikeres módszereivel, sajátosságaival.

Nagy Ildikó pedagógus, a Péceli Magyar-Finn Baráti Kör tagja


A rendezvényről készült képek

Utolsó frissítés: 2019. október 14. hétfő, 15:52

Egy „állati” jó nap a suliban

Hagyomány és várva várt a nap az iskolánkban a Kisállat-kiállítás és –vásár napja. Az idei tanévben igazi projektnappá nőtte ki magát a rendezvény, rengeteg érdekes, kreatív, sőt izgalmas programon vehettek részt a szemerések, valamint a város apraja, nagyja.

Az évek során állandó partnerkapcsolat alakult ki és szilárdult meg a Péceli Állatvédők Egyesületével, akikkel karöltve szervezzük heteken keresztül az Állatok világnapjára az eseményt. Így benépesíthettük az aulát erre a napra közel 40 papagájfajjal, hüllőkkel, madárpókokkal, aranyhalakkal, és többfajta házi kedvenccel, például nyuszikkal, cicákkal, hörcsögökkel. Az udvaron találkozhattunk kecskékkel, pónival, sőt a Megafarm lovarda oktatóinak segítségével lovagolhattunk is.

A nyitó program a szemerkélő eső dacára is szívet melengető volt: az összes szemerés diák és tanár előadott egy flash mobot, egy pingvintáncot, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet a veszélyeztetett állatfajokra, többek közt a császárpingvinekre, akiket az egyik kis első osztály a tanító nénikkel (Béres Éva nénivel és Harmatovszkyné Puskás Eszter nénivel) jelmezben meg is jelenített. A fergeteges flash mob után „Állatságok” című előadáson vehettek részt a gyerekek az aulában egy Győrből érkezett egyesület révén. Sokat tanultunk például az őzikéről, aki eleinte nagyon félénk volt, kezünk között repülhetett egy sólyom, de hordhattunk "kígyónyakláncot" is a programjuk során.

Az élő állatok mellett plakátkiállításon tudhattuk meg, melyek az igazán veszélyeztetett állatfajok, az olvasó kuckóban állatos meséket, regényeket, újságokat böngészhettünk, a kémia teremben mikroszkópon megnézhettük többek közt, milyen egy ízelt láb cheeky, a kihalt állatok termében "igazi" dinócsontváz is volt, és sok mindent megtudhattunk az őslényekről szigorúan játékos formában!  smiley  Aki a ma élő állatokról akart többet tudni, ellátogathatott a dzsungelterembe vagy épp egy interaktív kvízjátékban csillogtathatta meg tudását. A zenekuckóban állatos mondókákkal, népi játékokkal ismerkedhettek meg az odalátogatók. Voltak, akik beneveztek egy QR kódkereső játékra, amelyben a kódok alatt állatos közmondásokat, szólásokat gyűjthetett össze. Aki barkácsolni szeret, készíthetett a kertjébe madáretetőt, amelyet ajándékba kapott magvakkal haza is vihetett, s akinek sportolni támadt kedve, akár a kutyusával együtt is benevezhetett egy jótékonysági futóversenyre, amellyel a Monori Állatmentés civilszervezetet, illetve a „10 Millió fa” kezdeményezést támogattuk, akik szintén a rendezvényünk résztvevői voltak előadással, valamint ültethettünk Tőlük kapott gesztenyét vagy mogyorót kis cserepekbe. És ha egy erdőben tűz ütne ki, egy szemerés akkor sem esik kétségbe, ugyanis az udvaron kipróbálhattuk, hogyan kell célirányosan a vizes fecskendőt használni.

A Péceli Állatvédő Egyesület a programszervezés és aktív feladatvállalás mellett remek ajándékokkal kedveskedett a "Nálatok laknak-e állatok?" című rajzpályázat nyerteseinek, illetve a kutyaszépségversenyen és kedvencek szépségversenyén résztvevő gazdiknak.

A nap végén élményekkel és új ismeretekkel egyaránt gazdagodva térhettünk haza. „Állati” jó nap volt! smiley

Béres Imre és Dolhai Zsuzsa

Nagy Ildikó képei....

Vanyek Máté képei...

Utolsó frissítés: 2019. október 09. szerda, 17:42

Állatok Világnapja - 2019

Állatok világnapja 2019.

Október 5-án 9 órától a

PIOK Szemere Pál Általános Iskolában

(Pécel, Kossuth tér 7)

900 Megnyitó

910 Állatságok (állatbemutató)

930  Állati futás nagykör rajt haladóknak
1000 Kutya bemutató (Péceli Kutyanevelde)
1030 Lovas bemutató
1030 Állati futás kiskör rajt kezdőknek

10.30 Zöldjárat-energia-interaktív fizikakísérletek
1040 Amit a hüllőkről tudni lehet (kiselőadás)

11.00 Kutyás futás rajt-gyerekek
1210 Kedvenc szépségverseny (hozd el kedvenc állatodat)
1240 Kutya szépségverseny (minden fajta és keverék kutya számára)
1320 Eredményhirdetés, ajándékok kiosztása

 

Folyamatos programok:

Kisállat simogató, Kisállat kiállítás, hüllő és papagáj kiállítás, Állati érdekes kiállítások, Arcfestés, Csillám tetkó, Lovaglás, Vásár, Rajzverseny, Védett állatok terme, Kihalt állatok terme, Állatbábok terme, Olvasósarok-állatos könyvek, Mikroszkóp terem, Madáretető készítés, Kutya örökbefogadás, 10 millió fa Pécel csoport bemutatkozása, Tesztlap kitöltés, Játékos vetélkedők, Állatorvosi szaktanácsadás, ebédelési lehetőség.

Mindenkit szeretettel vár a Szemere Pál Általános Iskola és a Péceli Természetbarátok és Állatbarátok Közhasznú Egyesülete!


 

A rendezvény támogatói:

Péceli Párducok Futóklub, Megafarm, Pécel Madárvilága klub, Zöldövezet Lovas Alapítvány, National Geographic Channel, Electro Safe Contact Kft, Maglódi úti hentesüzlet, Nemes Krisztián, PécelInfo, , Lapszabászat.

 

Utolsó frissítés: 2019. szeptember 24. kedd, 19:23

(IS) KOULU

Utolsó frissítés: 2019. szeptember 20. péntek, 12:47

Tanévnyitó - 2019

Utolsó frissítés: 2019. augusztus 27. kedd, 09:23

NTP-MŰV-18

NTP-MŰV-18-0065 „A hazai és határon túli művészeti tehetséggondozó programok támogatása” című pályázat megvalósítása


 

Törteli Helga rajztanár, szakkörvezető:

Iskolánkban évek óta működik a Tehetség kör, amelyen a részt vevő tanulók magas szinten sajátítják el a rajzolás, festés, mintázás és művészettörténeti alapokat. Ennek köszönhetően a gyerekek számos országos, megyei, járási verseny helyezettjei. 

Ebben a tanévben második alkalommal vettünk részt a Nemzeti Tehetség Program pályázatán, ahol támogatást nyertünk a 2018/2019. tanév szakköri tevékenységére, melynek témája: A reneszánsz világa.

A cél egy élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program megvalósítása, melynek eredményeként a gyermekek fejlődnek, átélik az alkotás örömét, egyre nyitottabbá, befogadóvá válnak. Időnként kiléptünk az iskola falai közül:

jártunk Csorba Katalin szobrászművésznél,
a Budai Várban és kétnapos kiránduláson,
Visegrádon, Mátyás király reneszánsz udvara után kutatva.

A programot kiállítással zártuk, ahol a gyerekek munkáin keresztül mindenki megismerhette a Tehetség Kör tevékenységét.

 

Tovább az albumhoz...

Utolsó frissítés: 2019. július 10. szerda, 11:17

Nyári ügyelet - 2019

Utolsó frissítés: 2019. június 25. kedd, 12:45

Taneszkölista - 2019/2020

Utolsó frissítés: 2019. június 25. kedd, 12:42

Határtalanul - 2019

A negyedik határtalan élmény!


A PIOK Szemere Pál Általános Iskola negyedik alkalommal nyert a Határtalanul pályázaton, így újból megvalósulhatott egy erdélyi tanulmányi kirándulás. Május 27-én 42 hetedikes diák öt tanár kíséretében hatalmas jókedvvel és kíváncsisággal vágott neki a tanulmányútnak.
A kirándulás célja Erdély fontosabb történelmi, földrajzi helyszíneinek megismerése, az irodalmi, művészeti és egyéb kulturális emlékek megtekintése volt. Az indulást megelőző hetekben a tanulók felkészítő órákon megismerkedtek Erdély történelmével és kultúrájával.

Az ötnapos utazás programja Kolozsváron kezdődött, ahol megnéztük Mátyás király szülőházát és szobrát, sétáltunk a főtéren. A felújítás alatt álló Szent Mihály templomot, sajnos csak kívülről csodálhattuk meg. Útközben a buszon a diákok kiselőadásokat tartottak a különböző látnivalókról.
A szállásunk, a sóvidék központjában, Parajdon volt, innen jártuk be Székelyföld csodálatos tájait.
Voltunk a Gyilkos-tónál majd rövid utazás után átsétáltunk a Békás-szoroson.
Székelyudvarhelyen Benedek Elek nyomában jártunk, megnéztük a város főterén lévő szoborparkot híres magyar történelmi nagyjainkról. Szejkefürdőn Orbán Balázs, a legnagyobb székely sírjához 15 székely kapun át jutottunk fel.

Hazafelé Korondon álltunk meg, ahol megismerkedhettünk a híres korondi fazekasság remekműveivel.
A harmadik napon Csíksomlyóra érve megmásztuk a csíksomlyói búcsú helyszínére vezető kálvária dombot, majd borvizet kóstoltunk. Ezután megnéztük a 400 éves Mária-kegyszobrot a templomban.
Ebéd után utunk tovább vezetett az 1000 éves határhoz Gyimesbükkre.
A negyedik napunk Parajdon kezdődött: a sóbányába látogattunk.
Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját. Felidéztük az irodalomórán tanultakat az Ábel trilógiáról, majd Fehéregyházára utaztunk, a valamikori csatamező helyére, ahol megkoszorúztuk Petőfi emlékszobrát, megnéztük az életútjáról szóló kiállítást, a segesvári csata terepasztalát, és elszavaltuk együtt utolsó versét, a Szörnyű idő című költeményt.  Innen Segesvárra vitt az utunk. A segesvári várat csapatokban, egy térkép segítségével kellett felfedeznünk, fotókat készítettünk, s megszámoltuk a diáklépcső fokait. Az utolsó napon hazafelé tartva egy telekabinnal „felrepültünk” Déva várába, ahol felolvastuk Kőmíves Kelemen történetét. Az út során élményeinkről, emlékeinkről Útinaplót vezettünk, amelybe rajzok, személyes élményeink, gondolataink is bekerültek. Újonnan megszerzett ismereteinket itthon játékos vetélkedőn kamatoztathattuk, diáktársainknak pedig fényképes úti beszámolót tartottunk.
A sok program, a számos közös élmény hatalmas közösségformáló erővel is bírt: barátságok születtek, formálódott, erősödött nemzeti tudatunk.

Tovább az albumhoz....

 

Utolsó frissítés: 2019. június 18. kedd, 08:57

1. oldal / 7

PIOK Általános Iskola és Gimnázium -
általános iskolai intézményegység


OM: 032378

2119 Pécel, Kossuth tér 7.
Phone: +36 28 662 044

Email:
iskola@piok.huEllenőrző mobil alkalmazás


 

Szemere Alapítvány

Adószám:
18681282-1-13

Számlaszám:
Pécel és Vidéke
Takarékszövetkezet

65100211-15100096

Teszt

Joomla templates by Joomlashine