HomeHírekHatártalanul 2018

Határtalanul 2018

Ismét Határtalanul… újra határtalan élmény!

A PIOK Szemere Pál Általános Iskola harmadízben pályázta és nyerte el a Határtalanul program keretében megvalósuló erdélyi tanulmányi kirándulást. Így hát május 28-án 42 hetedikes diák öt tanár kíséretében határtalan jókedvvel és kíváncsisággal vágtunk neki az útnak.

A tanulmányi kirándulás célja idén is Erdély fontosabb történelmi, földrajzi helyszíneinek megismerése, a magyarság szempontjából oly fontos gyökerek, az irodalmi, művészeti és egyéb kulturális emlékek megtekintése volt. Az indulást megelőző hetekben felkészítő irodalom- és történelemórán ismerkedtünk meg Erdély történelmével és kultúrájával, ellátogattunk a budapesti Országos Széchényi Könyvtárba.

Az ötnapos utazás programja Kolozsváron kezdődött, ahol megnéztük Mátyás király szülőházát és szobrát, sétáltunk a főtéren, bementünk a Szent Mihály templomba is. Útközben kiselőadások formájában megtudtuk, hogy egy igazi sóhegyen lesz a szállásunk, nevezetesen Parajdon.

Másnap reggeli után utunk a Bucsin-tetőn át a Gyilkos-tóhoz vezetett, amelynek megismertük a monda szerinti keletkezését, majd onnan átsétáltunk a Békás-szoroson. Újra buszra szállva fantasztikus sziklák, zúgó, kristálytiszta vizű patak, hegyoldalon legelésző tehenek, barátságos pásztorkutyák, egyenes derekú fenyőóriások szegélyezték utunkat. Gyönyörű kis, székely kapukkal határolt falusi házacskákat láttunk elsuhanni a busz ablakából. Székelyudvarhelyen Benedek Elek nyomában jártunk Megnéztük a Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumot és a város főterén lévő szoborparkot. Szejkefürdőn Orbán Balázs, székely író, néprajzi gyűjtő, a Székelyföld leírója sírjához 15 székely kapun át jutottunk fel. Hazafelé Korondon álltunk meg, ahol megismerkedhettünk a híres korondi fazekasság rejtelmeivel.

A harmadik napon Csíksomlyóra érve megmásztuk a csíksomlyói búcsú helyszínére vezető dombot, majd megpihenve tovább indultunk. Leérve borvizet kóstoltunk. Majd megnéztük a 400 éves Mária-szobrot a templomban. Ebéd után az utunk tovább vezetett az 1000 éves határhoz, Gyimesbükkre. Ott be mentünk a régi vasúti őrházba, ahol a 83 éves Bilibók Ágoston bácsi, a régi határőr érdekes dolgokat mesélt. Sok lépcső vezetett a Rákózci-vár romjaihoz, de mi oda is fölmásztunk.

A negyedik napunk Parajdon kezdődött: a sóbányába látogattunk. Most a sóbányászatról hallhattunk, láthattunk sok hasznos információt, sőt ha hiszik, ha nem, de mi a sóbányában hintáztunk is! Ugyanis a hatalmas termekben látogatóközpontot és kalandparkot, játszóteret építettek ki. Ezután ellátogattunk Farkaslakára, ahol megkoszorúztuk Tamási Áron sírját. Felidéztük az irodalomórán tanultakat Ábelről, akinek a rengetegben, a Hargitán kellett egyedül 15 évesen helytállnia. Majd a székelykeresztúri kiadós ebéd után Segesvárra vitt az utunk. A segesvári várat csapatokban, egy térkép segítségével kellett felfedeznünk. A térképen jelölt nevezetes házakról, pl. Drakula gróf szülőházáról, a szarvasos házról, a Petőfi-szoborról fotókat készítettünk, s megszámoltuk a diáklépcső fokait is. Innen Fehéregyházára buszoztunk: a valamikori csatamező széléhez, ahol megkoszorúztuk Petőfi emlékszobrát, megnéztük életútjáról szóló kiállítását, a segesvári csata terepasztalát, és elszavaltuk együtt utolsó versét, a Szörnyű idők című költeményét.

Az utolsó napon hazafelé tartva felmentünk Déva várába, ahol felolvastuk Kőmíves Kelemen történetét, szinte hallottuk a vár falaiból felszálló asszonyi sóhajt. Majd Aradon a magyar himnuszt énekelve megemlékeztünk a 13 aradi vértanúról. A késői órákban, biztonságban haza érkeztünk, bár még szívesen maradtunk volna.

Az út során élményeinkről, emlékeinkről Útinaplót vezettünk, amely rajzokat, személyes élményeket, gondolatokat is tartalmaz. Újonnan megszerzett ismereteinket itthon játékos vetélkedőn kamatoztathattuk. Diáktársainknak pedig fényképes úti beszámolót tartottunk.

A kirándulás napjai zsúfoltak voltak, rengeteg célt tűztünk ki minden egyes napra, mégis hihetetlen volt számunkra, hogy mindent sikerült megnéznünk, és emellett végig kitartott mindenkiben a lelkesedés- határtalanul! A sok program, az egységes, közös élmények hatalmas közösségformáló erővel is bírtak: barátságok születtek, formálódott, erősödött nemzeti identitástudatunk.

Kovács Vivien, Kovács Zsófia
7. c osztályos tanulók

Tovább az albumhoz....

Utolsó frissítés: 2018. június 15. péntek, 10:55

PIOK Általános Iskola és Gimnázium -
általános iskolai intézményegység


OM: 032378

2119 Pécel, Kossuth tér 7.
Phone: +36 28 662 044

Email:
iskola@piok.huEllenőrző mobil alkalmazás


 

 

 

Szemere Alapítvány

Adószám:
18681282-1-13

Számlaszám:
Pécel és Vidéke
Takarékszövetkezet

65100211-15100096

Teszt

Joomla templates by Joomlashine