HomeHírekEgy „állati” jó nap a suliban

Egy „állati” jó nap a suliban

Hagyomány és várva várt a nap az iskolánkban a Kisállat-kiállítás és –vásár napja. Az idei tanévben igazi projektnappá nőtte ki magát a rendezvény, rengeteg érdekes, kreatív, sőt izgalmas programon vehettek részt a szemerések, valamint a város apraja, nagyja.

Az évek során állandó partnerkapcsolat alakult ki és szilárdult meg a Péceli Állatvédők Egyesületével, akikkel karöltve szervezzük heteken keresztül az Állatok világnapjára az eseményt. Így benépesíthettük az aulát erre a napra közel 40 papagájfajjal, hüllőkkel, madárpókokkal, aranyhalakkal, és többfajta házi kedvenccel, például nyuszikkal, cicákkal, hörcsögökkel. Az udvaron találkozhattunk kecskékkel, pónival, sőt a Megafarm lovarda oktatóinak segítségével lovagolhattunk is.

A nyitó program a szemerkélő eső dacára is szívet melengető volt: az összes szemerés diák és tanár előadott egy flash mobot, egy pingvintáncot, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet a veszélyeztetett állatfajokra, többek közt a császárpingvinekre, akiket az egyik kis első osztály a tanító nénikkel (Béres Éva nénivel és Harmatovszkyné Puskás Eszter nénivel) jelmezben meg is jelenített. A fergeteges flash mob után „Állatságok” című előadáson vehettek részt a gyerekek az aulában egy Győrből érkezett egyesület révén. Sokat tanultunk például az őzikéről, aki eleinte nagyon félénk volt, kezünk között repülhetett egy sólyom, de hordhattunk "kígyónyakláncot" is a programjuk során.

Az élő állatok mellett plakátkiállításon tudhattuk meg, melyek az igazán veszélyeztetett állatfajok, az olvasó kuckóban állatos meséket, regényeket, újságokat böngészhettünk, a kémia teremben mikroszkópon megnézhettük többek közt, milyen egy ízelt láb cheeky, a kihalt állatok termében "igazi" dinócsontváz is volt, és sok mindent megtudhattunk az őslényekről szigorúan játékos formában!  smiley  Aki a ma élő állatokról akart többet tudni, ellátogathatott a dzsungelterembe vagy épp egy interaktív kvízjátékban csillogtathatta meg tudását. A zenekuckóban állatos mondókákkal, népi játékokkal ismerkedhettek meg az odalátogatók. Voltak, akik beneveztek egy QR kódkereső játékra, amelyben a kódok alatt állatos közmondásokat, szólásokat gyűjthetett össze. Aki barkácsolni szeret, készíthetett a kertjébe madáretetőt, amelyet ajándékba kapott magvakkal haza is vihetett, s akinek sportolni támadt kedve, akár a kutyusával együtt is benevezhetett egy jótékonysági futóversenyre, amellyel a Monori Állatmentés civilszervezetet, illetve a „10 Millió fa” kezdeményezést támogattuk, akik szintén a rendezvényünk résztvevői voltak előadással, valamint ültethettünk Tőlük kapott gesztenyét vagy mogyorót kis cserepekbe. És ha egy erdőben tűz ütne ki, egy szemerés akkor sem esik kétségbe, ugyanis az udvaron kipróbálhattuk, hogyan kell célirányosan a vizes fecskendőt használni.

A Péceli Állatvédő Egyesület a programszervezés és aktív feladatvállalás mellett remek ajándékokkal kedveskedett a "Nálatok laknak-e állatok?" című rajzpályázat nyerteseinek, illetve a kutyaszépségversenyen és kedvencek szépségversenyén résztvevő gazdiknak.

A nap végén élményekkel és új ismeretekkel egyaránt gazdagodva térhettünk haza. „Állati” jó nap volt! smiley

Béres Imre és Dolhai Zsuzsa

Nagy Ildikó képei....

Vanyek Máté képei...

Utolsó frissítés: 2019. október 09. szerda, 17:42

PIOK Általános Iskola és Gimnázium -
általános iskolai intézményegység


OM: 032378

2119 Pécel, Kossuth tér 7.
Phone: +36 28 662 044

Email:
iskola@piok.huEllenőrző mobil alkalmazás


 

 

 

Szemere Alapítvány

Adószám:
18681282-1-13

Számlaszám:
Pécel és Vidéke
Takarékszövetkezet

65100211-15100096

Teszt

Joomla templates by Joomlashine